Перейти до основного вмісту

Sonic Notify: ультразвукові QR-коди

Успіх передачі за допомогою QR-кодів не дає спокійно жити багатьом інтелектуалам у сфері інформаційних технологій. Серед них виявився і стартап Sonic Notify, який анонсував нову технологію з однойменною назвою.

Механізм роботи

За задумом розробників, технологія подібна до QR-кодів, оскільки дозволяє досить швидко отримувати невеликий обсяг інформації, наприклад інтернет-адреса, практично без додаткових дій. Головна різниця полягає в тому, що потреба у камері відпадає. Обмін даними відбувається на ультразвукових частотах, а сама технологія орієнтована на мобільні пристрої під керуванням iOS/Android.

Цікавою особливістю ультразвукового сигналу є можливість інтегруватися в будь-який аудіопотік під виглядом метаданих, наприклад в музичну композицію . Наприклад застосування такої можливості можна віднести передачу тексту пісні вчасно її прослуховування.

В даний час в арсеналі стартапу вже є мобільний додаток Sonic Experiences, що підтримує цю технологію. До речі, воно безкоштовно доступне для завантаження як в iTunes Store, так і в Google Play.

Спірне рішення

Рішення дуже цікаве, заслуговує на увагу, але не до кінця зрозумілий той факт, яким же чином реалізована технологія. Практично всі мікрофони, доступні користувачеві, включаючи ті, які інтегровані в інші пристрої, мають діапазон частот людського голосу і не чутливі до ультразвуку. Тобто, "звичайні" мікрофони не сприймають ультразвукові частоти. І як відомо, ультразвук шкідливий для живих організмів.