Перейти до основного вмісту

Чи псує iPad зір?

Медична школа в Нью-Джерсі провела дослідження, в ході яких з'ясувалося, що людям з помірною втратою зору, комфортніше читати з електронних книг і планшетів ніж з паперових видань. Через очні захворювання, багато хто відчуває підвищену стомлюваність, і зниження швидкості читання. Підвищити зручність читання людей із частковою втратою зору дозволяє використання екрана з підсвічуванням.

Хід досліджень

Як показали дослідження, в середньому користувачі на планшетах та електронних книгах читали в середньому на 15 слів за хвилину швидше, ніж при читанні з паперового видання. В цілому використання екрана, що світиться, збільшує швидкість читання не тільки людей з поганим зором, але і всіх інших.

На iPad ви читаєте швидше

У дослідженні брали участь близько 100 піддослідних з різним ступенем гостроти зору. Після чого з'ясувалося, що читання з планшета iPad при настроєному 18 розмірі шрифту підвищувало показники швидкості читання на 42 слова за хвилину в порівнянні з газетами та журналами. Трохи менший приріст швидкості дали показники читання з електронної книжки kindle з тим самим розміром шрифту, він становив 12 слів за хвилину. При цьому найпомітніший прогрес було видно у людей із найгіршими показниками зору, і найбільшою різницею гостроти зору кожного ока.

Не всі поспіль екрани корисні

Дослідники та Нью-Джерсі вважають, що головною запорукою таких результатів став високо контрастний екран iPad. У людей з поганим зором найчастіше виникають проблеми при спогляданні на мало контрастні речі, такі як друкарські літери. Екран iPad завдяки підсвічуванню та високій контрастній чутливості дозволяє чітко виділити об'єкт (літеру) на білому тлі, і в результаті покращує сприйняття.