Перейти до основного вмісту

Огляд iPhone 4

iPhone 4 є смартфоном першої редакції четвертого покоління компанії Apple. На середину 2013 року він залишається наймасовішим за продажами, бо має більш демократичну ціну і надає той арсенал можливостей, якого є досить переважною кількістю користувачів.

Комплектація

Комплект постачання iPhone 4 практично нічим не відрізняється від такого в iPhone 3GS. Ті ж навушники, той самий зарядний пристрій і дата-кабель. Присутня скріпка для сім-карти та наклеєчки у вигляді яблука, так улюблені епломанами :) Коробка змінилася, підвищилася її якість. І, звичайно ж, в комплект поставки входить сам iPhone 4 і керівництво користувача.

Дизайн та матеріали

iPhone 4 – перший скляно-металевий смартфон. Його дизайн настільки ефектний, що зачаровує по-справжньому! Міцне загартоване скло вселяє довіру, але звичайно ж до смартфону не слід недбало ставитися :) А ось ергономіка пристрою зазнала змін. Вона стала трохи гіршою в порівнянні з iPhone 3GS, але відкрила ринок різноманітних аксесуарів: ефектних бамперів, дивовижних чохлів, які здатні наділити пристрій індивідуальністю!

Якщо кнопка блокування екрана та звуку не суттєво змінилася, то кнопки регулювання гучності серйозно змінилися. Тепер вони стали круглими і мають позначення полюса і мінуса - збільшення та зменшення гучності відповідно. Лоток сім-карти перебрався на бік, бо зверху вмістився роздільник антени, якою є вся металева рамка. Інші два роздільники знаходяться знизу на обох боках і розташовані симетрично.

З'явилося три нові видимі елементи в порівнянні з iPhone 3GS, які є частиною дизайну: отвір додаткового мікрофона, світлодіодний спалах основної камери та фронтальна камера. iPhone 4 це чудовий приклад витвору мистецтва у поєднанні високих технологій!

Технічні характеристики

Перша редакція четвертого покоління яблучного смартфона здатна працювати як у мережах 2G, так і в 3G і не має в цьому відмінностей від iPhone 3GS. Стандарт GSM представлений частотами 850 МГц, 900 МГц, 1800 МГц, і навіть частотою 1900 МГц. CDMA-версія даного смартфону працює в 2G (CDMA: 1900 та 800) та 3G-мережах (CDMA2000 1xEVDO). У iPhone 4 реалізовано підтримку microSIM, що стало несподіванкою для більшості власників смартфона від Apple попередніх поколінь. Габарити пристрою в межах 115.2 * 58.6 * 9.3 мм, а вага всього на 2 грами більше ніж у iPhone 3GS - 137 грам.

Навіть якщо для когось зміна формату симкарти стала не дуже приємною новиною, то дисплей з удвічі вищим розширенням став справжнім подарунком, бо він настільки гарний, що значки виглядають живими на робочому столі. Діагональ дисплея стала незмінною, тих же 3,5". Соковиті кольори і широкі кути огляду забезпечує різновид технології IPS. Даний дисплей отримав власне ім'я і тепер відомий, як Retina. поколінні – Gorilla Glass від знаменитої компанії Corning.

Об'єм вбудованої пам'яті залишився незмінним - 32 і 16 Гб, і звичайно версія з 8 Гб, яка з'явилася пізніше. Об'єм пам'яті для стабільного функціонування смартфона 512 мегабайт. Якщо модуль BlueTooth залишився незмінним (v.2.1), модуль Wi-Fi отримав підтримку стандарту N і можливість роботи в режимі точки доступу.

Смартфон отримав досить серйозні покращення у категорії зйомки фото та відео. Основна камера тепер 5-мегапіксельна з підтримкою запису відео в режимі 720p. З'явився вбудований світлодіодний спалах, а також фронтальна камера для здійснення відеодзвінків. Тепер користувачі месенджера Skype зможуть скористатися усією його функціональністю.

Процесором виступив 1-гігагерцова ARM Cortex-A8 власної розробки компанії Apple. Яблучна корпорація звикла давати імена своїм розробкам: процесор отримав назву Apple A4. А ось графічний акселератор не змінився і раніше їм виступає PowerVR SGX535. iPhone 4 крім датчика освітленості, акселерометра та цифрового компасу, має також і гіроскоп. Апаратне рішення для супутникової навігації істотно не змінилося і представлене навігатором GPS з підтримкою A-GPS.

Продуктивність, ПЗ та модельний ряд

iPhone 4 отримав більш продуктивний процесор і в два більше оперативної пам'яті, для того, щоб впоратися з Retina-дисплеєм. Цей факт підтверджується і незначним збільшенням продуктивності в порівнянні з iPhone 3GS, бо воно зросло лише на чверть.

Перша доступна версія iOS для iPhone 4 була четвертою, а вже на даний момент смартфон підтримує iOS 6.1.3. Перша редакція четвертого покоління яблучного смартфона не підтримує віртуального помічника Siri.

Модельний ряд представлений такими версіями: iPhone 4 Black GSM (16 Гб – MC318LL/A, 32 Гб – MC319LL/A), iPhone 4 White GSM (16 Гб – MC536LL/A, 32 Гб – MC537LL/A), iPhone 4 Black CDMA (16 Гб – MC676LL/A, 32 Гб – MC678LL/A) та iPhone 4 White CDMA (16 Гб – MC677LL/A, 32 Гб – MC679LL/A).

Аксесуари

Завдяки своєму дизайну на ринку аксесуарів для яблучної техніки зародився новий вид продукції, так звані бампера для захисту смартфона. Їх виготовляють із металу, пластику, полікарбонату, дерева, гуми та силікону. Величезною популярністю користуються металеві бампера від таких фірм, як DRACO та Element Case. Якщо ж з якихось причин захисний бампер вам не підходить, є безліч різноманітних захисних чохлів і захисних плівок для iPhone 4 .

Серед чохлів можна виділити чохли-накладки, чохли у вигляді мішечка або кишеньки, чохли-фліпи, чохли-скафандри, чохли з поясом на руку. Серед захисних плівок дуже популярні вінілові наклейки, а також непоганим вибором будуть карбонові та дзеркальні захисні плівки. Крім цього, сторонні виробники випускають різноманітні задні кришки для iPhone 4 .