Перейти до основного вмісту

Огляд iPhone 5S: Технічні характеристики

Компанія Apple здійснила справжній еволюційний стрибок в архітектурі iPone 5S, перейшовши на якісно новий рівень. За рахунок цього зросла як продуктивність, так і енергоефективність смартфона.

Докладніше про технічні характеристики iPhone 5S

Процесор iPhone 5S представлений чіпом Apple A7, що має два ядра, тактову частоту 1,3 ГГц. На даний момент це перший мобільний пристрій з 64-бітним "серцем" - архітектура Cyclone, яка базується на ARMv8. Графічний процесор у новому яблучному флагмані імовірно PowerVR SGX 6-ї серії. Вперше серед пристроїв на базі iOS з'явився додатковий процесор, який обробляє інформацію, отриману від гіроскопа, акселерометра та цифрового компаса.

Оперативної пам'яті, як і раніше, тут 1 Гб, але вона швидше за ту, яка встановлена в iPhone 5. Крім поділу моделей смартфона за колірними рішеннями і модулем LTE, природно розрізняються вони ще й обсягом внутрішньої пам'яті для даних користувача. Користувачеві надано від 16 до 64 гігабайт. До речі, насправді, якщо вибирати 64-гігабайтну модель, ви зможете отримати близько 56,7 Гб чистими. Як і раніше, підтримка карток пам'яті MicroSD принципово відсутня.

Дисплей не змінився з часів iPhone 5 , це та ж 4-дюймова IPS-матриця. Роздільна здатність дисплея також залишилася незмінною - 1136x640 (щільність пікселів 324 ppi). З роз'ємами все як і раніше: тут новенький Lightning і комбінований 3.5 мм роз'єм підключення гарнітури.

iPhone 5S отримав акумулятор ємністю 1570 мАг літій-полімерного типу (iPhone 5 має батарею 1440 мАг). Набір датчиків та сенсорів, крім акселерометра, гіроскопа, цифрового компасу, поповнився також сканером відбитків пальців, який отримав назву Touch ID. До речі, Touch ID захищений сапфіровим склом, як і захисне скло основної камери пристрою. Ходили чутки раніше, що сапфір зможе стати матеріалом для захисту дисплея iPhone 5S , але вони не справдилися. Нікуди не поділася супутникова навігація за допомогою модуля GPS/GLONASS.

Великі зміни отримала основна камера пристрою, яка стала знімати якісніші знімки завдяки новій оптиці та матриці. Апертура зросла до показника 2.2, а один піксель збільшився до 1.5 мікрона, що дозволило пропускати на 15% більше світла. З'явився в iPhone 5S перший у світі подвійний світлодіодний спалах з теплим та холодним відтінком. Що цікаво, кількість мегапікселів не змінилася, бо їх, як і раніше, 8. Фронтальна камера хоч і отримала 1.2-мегапікселя, але якісно також змінилася на краще. З'явився новий режим відеозйомки - 120 кадрів/с розширення 720P. Завдяки цьому нововведенню можна знімати досить ефектні ролики, тому що уповільнений режим дійсно крутий!

Бездротові можливості представлені наявністю Bluetooth 4.0, модулем Wi-Fi, мобільними мережами GSM, CDMA, 3G, EVDO, HSPA+, LTE (частотний діапазон залежить від моделі). Габарити пристрою такі: 123,8 x 58,6 x 7,6 мм. Важить iPhone 5S лише 112 р.

Якщо прочитавши цю статтю, ви загорілися бажанням купити iPhone 5S , тоді зможете вже це зробити, бо 20-го вересня 2013 року цей смартфон надійшов у продаж.