Перейти до основного вмісту

Огляд планшета Microsoft Surface RT: темна конячка ринку планшетів

Вже як два з половиною роки сформувався та продовжує жити своїм життям ринок планшетів. З нагоди долі (і не без допомоги нас з вами, споживачів) цей ринок розділився на чітких два табори: сімейство Apple iPad під управлінням iOS і союз виробників планшетів, управління над якими в руках "Зеленого Робота" компанії Google. Що цікаво, весь цей час редмондський гігант чекав і аналізував, розробляючи під грифом "цілком-таємно" свій планшет. Чи можна вважати Microsoft тим самим темним конячком "ринку відчайдушної боротьби"?

На відміну від Apple, яка завжди трималася ідеї чіткого розподілу девайсів на категорії, Microsoft завжди мала свою власну думку, а саме гібридні планшетні комп'ютери, на їхню думку, за такими пристроями майбутнє.

Реакція ЗМІ на появу Surface RT

З появою першої інформації про планшет Surface RT, багато інформаційних ресурсів стали критикувати планшет в першу чергу через саму операційну систему, бо вона, за їхніми словами, не пристосована під планшетні пристрої. Але це зовсім не так. Чому? Ми про це поговоримо в окремому огляді Windows RT.

Види комплектації або нова мода від Microsoft

Даний планшет доступний у двох версіях комплектації - зі знімною клавіатурою (яка також виступає в ролі захисного чохла) і без неї. Цей аксесуар отримав назву Touch Cover, більшою мірою, скоріше через його тонкість та конструкцію клавіш. Останні, у свою чергу, не мають ходу, і робота з клавіатурою частково досить схожа на роботу з сенсорним дисплеєм. Але це не означає, що на ній буде незручно друкувати: клавіші достатнього розміру, а відстань між ними відчутна, що в свою чергу зменшує кількість друкарських помилок і відповідно полегшує саму роботу з клавіатурою в цілому. Тут також присутній звичайний тачпад, але нічого особливого в ньому немає:)

Зовнішня приємна на дотик поверхня чохла — матер'яна, внаслідок чого присутність слідів вовни ваших домашніх улюбленців на ній буде відчутною. Цей факт все ж таки не критичний, адже саме користувач вирішує, кому користуватися девайсом, чи не так? :) У будь-якому випадку, зовнішня поверхня чохла досить добре чиститься і не псує загального враження про аксесуар.

Варто помітити механізм під'єднання клавіатури до самого планшета - він просто чудовий - дуже легко, чітко і чарівно! Це стало можливим завдяки унікальній магнітній сполучній смужці.

Кількість кольорових виконань чохла радує, їх цілих п'ять (червоний, блакитний, білий, рожевий та чорний), на відміну від самого Surface RT, який має темно-титановий колір.

Конструкція, роз'єми, габарити.

Конструкція корпусу планшета має відчутну відмінність серед подібних рішень на ринку, якусь "родзинку" - це незнімна відкидна підставка, яка може надати правильний кут положення планшета на вашому столі. Вона досить добре фіксується при відкритому та закритому положенні, тому проблем із балаканням не повинно бути. Під підставкою захований картридер для карток пам'яті стандарту microSDXC і додаткові дані про модель, завдяки яким можна розрізнити за зовнішніми ознаками, яка версія планшета — з 32 або 64 гігабайтами пам'яті. Посередині підставки красується логотип операційної системи Microsoft Windows нового покоління.

Поверхня корпусу матова, хоч і трохи марка, але на ній майже не помітні відбитки пальців. Товщина складає всього 9,3 мм (274,5 х171, 9х9, 3 мм), а вага - 676 грам (без урахування клавіатури). На окрему увагу заслуговує матеріал корпусу - він з магнієвого сплаву із застосуванням інноваційної технології від Microsoft - VaporMg.

Захисне скло сенсорного дисплея ClearType HD (10.6" widescreen, 1366х768 пікселів) займає практично всю фронтальну поверхню, і по правді кажучи досить солідно виглядає :) Варто відмітити, що виготовляється воно відомим виробником високоякісного скла для дисплеїв. має підвищену опірність до подряпин і ударів.

Варто окремо розповісти про деякий факт щодо кнопки меню: вона задана компанією Microsoft, як стандарт для виробників планшетних комп'ютерів під управлінням ОС сімейства Windows. У Surface RT сенсорна кнопка меню розташована внизу лицьової поверхні з нанесеним логотипом Windows білого кольору.

На лівому торці знаходиться лівий стерео динамік, стандартний вихід під навушники, далі відразу біля нього є гойдалка регулювання гучністю. На правій стороні розташовується відповідно правий стерео динамік, повноцінний порт стандарту USB 2.0 (наприклад можна буде підключити мишку без перехідника), microHDMI (тут вже треба буде перехідник пошукати) та п'яти контактний роз'єм магнітної зарядки, яка кріпиться будь-якою стороною – погодьтеся, досить практичне рішення .

У верхній частині розміщена пластикова вставка (не псує вигляд і цілісність пристрою), на якій розташована кнопка включення та блокування планшета, а також далі від неї присутні два мікрофони.

Головна камера, яка розташовується на задній стороні, дуже середньої якості (720p HD, як і фронтальна), чи це більшою є мінус? Якщо підійти збоку, що людині необхідно буде фотографувати за допомогою планшета – це мінус. Але з іншого боку, якщо врахувати той факт, що мало хто розгулює з планшетом у руках, для фотографування місцевої пам'ятки, чи не так? :) Тим більше, такі люди зазвичай мають смартфони, камери в яких достатньої якості для аматорської фото/відео зйомки.

Але все ж таки, зараз 2012 рік на дворі, і камери пристроїв такого роду і такої цінової категорії (про ціни поговоримо нижче), за стандартом, повинні робити фотографії, як мінімум прийнятної аматорської якості.

Якщо говорити про передню камеру - вона досить пристойної якості і відмінно справляється з функціональністю відео телефонії (аля Skype!).

Технічні характеристики, або що ховається всередині

З приводу технічних характеристик слід зазначити, що вони майже на рівні з аналогами від інших виробників, але в той же час потрібно враховувати, що встановлена операційна система від Microsoft на порядок менш вимоглива до ресурсів, ніж той же Android.

Трохи про цифри: 4-ядерний процесор Nvidia Tegra 3 T30 (1.3 ГГц Cortex-A9), 2 Гб оперативної пам'яті, 64 або 32 гігабайт внутрішньої пам'яті для зберігання даних, вбудований акумулятор (31.5 Wh), заряд якого дає можливість використовувати пристрій впродовж 8 годин в активному режимі.

Підтримує бездротові технології передачі даних Bluetooth 4.0 і Wi-Fi (802.11a/b/g/n), а також набір датчиків: датчик освітленості, датчик положення, цифровий компас. Підтримка NFC, GPS, 3G/4G у цьому пристрої відсутня.

Політика цін та погляди на майбутнє

Європейські ціни при старті продажів виставлені на рівні $499 та $599 за 32 та 64-гігабайтну модель відповідно. Ціна за планшет у комплекті з клавіатурою Touch Cover на $100 вища для кожної з версій. Цей аксесуар можна придбати окремо за 119 вічнозелених. На планшет надається річна офіційна гарантія.

Також варто відзначити, що в перший діть попередніх замовлень стартові запаси найдешевшої версії були повністю вичерпані, внаслідок чого Microsoft була змушена відсунути терміни доставки пристрою. Але кожен хто зробив попереднє замовлення, вже щасливий володар свого Surface RT! А який привернув саме вашу увагу? :)

Трохи пізніше слід чекати на вихід "старшого брата" Surface RT - Surface Pro. А поки що, разом з вами спостерігатимемо, як складеться далі ситуація навколо нового учасника ринку планшетів, слідкуйте за новими новинами та оглядами.