Перейти до основного вмісту

Провали та невдачі Стіва Джобса та компанії Apple в цілому

Не всі зараз знають, що у компанії Apple були теж невдачі та поразки. Важко уявити, але Apple зазнавала збитків, багато товару лежало на складах, продукція була не конкурентна і менеджмент бажав кращого.

Давайте зараз розглянемо топ 5 поразок компанії в битві за лідерство, яка все ж таки, створила невід'ємні речі нашого повсякденного життя, наприклад такі, як Apple iPhone , Apple iPad

Поразки та невдачі компанії Apple

1. Apple 3 , дата створення якого 1980, перша поразка компанії. Комп'ютер був випущений нашвидкуруч через 2 роки після його попередника Apple 2, який спричинив фурор у комп'ютерній індустрії. Джобс зробив макет самого комп'ютера, який був повноцінним персональним пристроєм (клавіатура, системний блок та монітор були вже в комплекті). І був дуже маленьким, що було дивиною. З технічного боку, було важко помістити всі деталі та плати у стільки маленький корпус. Деталі та комплектуючі були досить габаритні, але змінювати розміри не стали. Через це постраждала начинка, був поставлений мало потужний кулер для охолодження, що призводило навіть до спалахів системної плати.

Проект був збитковим та закрився після 4 місяців від початку продажів.

2. Комп'ютер Lisa (1983) був новаторством у комп'ютерних виробах. Він був обладнаний графічним інтерфейсом. І нарешті, вперше, був використаний допоміжний пристрій - миша , яка так укоренилася в нашому житті. На екрані були іконки, їх можна було перетягувати, міняти шрифти. Тоді це був нечуваний прогрес. До речі ім'я комп'ютера Ліза дав сам Джобс на честь своєї новонародженої дочки з однойменним ім'ям.

Ціна комп'ютера була захмарною, близько 1000 доларів. Якщо перерахувати цю суму на наш час, уявіть собі - це більше ніж 20000$. Жоден міг дозволити таке диво. Стів Джобс хотів зробити комп'ютер для середнього споживача, але рада директорів не дозволила йому, і компанія зазнала невдачі. Ще до початку продажів Lisa, Джобса відсторонили від цього проекту і незабаром його закрили, дітище Джобса замінило інше, більш досконале творіння - Macintosh. У Macintosh були всі хороші сторони комп'ютера Lisa. До речі, Білл Гейтс постарався добре, вкравши вихідники розробки операційної системи Apple.

Всі подальші провали компанії були здійснені в Apple під час відсутності Джобса як керуючого компанією.

3. Macintosh Portable (1989) був погано підготовлений до випуску, великі габарити та недосконалий дизайн. І знову поразка. Директори Епл змінювалися на той час частіше, ніж раз на рік. Важко було вивести компанію із кризи.

Під час динамічного розвитку телевізійної індустрії Apple випускають щось середнє між комп'ютером і телевізором. ТБ Macintosh (1993). Він погано функціонував і як телевізор, і як комп'ютер. Знову провал, колосальні збитки та десятки незадоволених інвесторів.

4. Apple Newton (1993). Попередник Apple iPad. Стів Джобсу ніколи не подобалася ця штуковина. Коли Стів повернувся до компанії, безперечно закрив проект. Чому? Джобсу не подобалося використати стілус. Мудрі слова Джобса - "Всевишній нагородив людей десятьма стилусами (пальцями), навіщо їм ще один?" Але напрацювання стали у пригоді для створення всесвітньо відомого планшета, яким більшість з нас з радістю користується.

5. Камера QuickTake (1994) була інноваційною свого часу, перша цифрова камера, мала 0,3 мегапікселя, що на початку дев'яностих було великим проривом. На жаль, Apple не стала інвестувати у проект великі гроші та розвивати його. А за кілька років вже було складно змагатися зі світовими гігантами індустрії фото.

6. Apple Pippin (1996) був конкурентом PlayStation. Але як завжди Apple не змогла утвердитися на ринку. Продавши близько 50000 екземплярів, продукт зник з полиць магазинів.

Дуже часто Apple без Джобса робила добрий продукт. Але, не могла його піднести людям, показати переваги і переконати людей як і потребу. Джобс все змінив, його уявлення вселяли людям ентузіазм, сила розвиватися і йти в ногу з часом.

Переможців не судять. Можна тільки віддати належне продуктам Епл, вони насправді змінили наш світогляд і світогляд.