Перейти до основного вмісту

Скло для смартфонів, які самі відновлюються – вже реальність

Команда дослідників із Каліфорнійського університету (Ріверсайд) створила інноваційне покриття для екрану смартфонів, здатне до відновлення після подряпин та косметичних пошкоджень. Новина повідомила видання Business Insider. Матеріал створено на основі технології нековалентного зв'язку або іон-дипольної взаємодії. Його суть полягає у здатності з'єднання молекул матеріалу після пошкодження або розриву, в результаті якого його поверхня відновлюється.

Випробування вчених підтвердили здатність повного відновлення матеріалу, після виникнення подряпин та нанесення порізів. Надзвичайно цікаво, що при розриві матеріалу його частини з'єднаються протягом 24 годин.

Крім того, революційний матеріал здатний розтягуватися у 50 разів від своєї початкової довжини. Його іони і молекули мають неймовірну силу тяжіння, відновлюючи пошкоджену, в результаті розривів і подряпин, поверхню.

Розробники запевняють, що скло для смартфонів, що самовідновлюється, буде доступне для споживачів через три роки.

В інтерв'ю виданню, Ван зазначив, що матеріали, що самовідновлюються, - явище не дуже далекого майбутнього, а цілком реальний, прикладний винахід, який зовсім скоро стане оснащенням мобільних девайів. Вчений зазначив, що такі девайси можуть з'явитися на ринку, не пізніше ніж через 3 роки і зроблять наше життя ще комфортнішим.

Цікаво, що натхненням вчених на розробку незвичайного матеріалу став персонаж коміксів – Росомаха, який має здатність до регенерації.