Перейти до основного вмісту

Xiaomi вже 8 років – трохи про історію успіху китайської компанії

6 квітня 2018 року, найбільша китайська компанія Xiaomi відзначила свій восьмий день народження. Компанія була заснована в 2010 році китайським бізнесменом Лей Цзюнь із шістьма партнерами, як новий стартап, який представив світові кастомну прошивку MIUI. На сьогоднішній день Xiaom стала найбільшим виробником смартфонів та "розумних" девайсів.

Дослівно, назва Xiaomi (小米) перекладається як "маленький рис". Першу закриту бету MIUI було представлено 16 серпня 2010 року, а 10 грудня відбувся публічний запуск оболонки. Спочатку, вона виглядала так:

Перший фірмовий смартфон Xiaomi Mi-One із прошивкою MIUI був представлений у серпні 2011 року. Тираж становив 3.5 мільйонів. Спрацювала ставка виробника на низьку вартість та інтернет-продажу! Вже, у 2012 році, реалізація нових Mi 2 та Mi 2S склала 7.19 мільйонів, а у 2013 році, реалізація першого бюджетного смартфону серії Redmi збільшили продажі на 160% або 18.7 мільйонів.

У 2014 році Xiaomi під керівництвом екс-гуглера Хьюго Барра (вже працює в Oculus VR) вийшла на міжнародний ринок. Це рік випуску серії телевізорів, які тепер знають у всьому світі.

У 2015 році продажі компанії зросли до більш ніж 70 мільйонів смартфонів, а потім пішли на спад. Для збереження темпів зростання було недостатньо потужності онлайн-ресурсів, і Xiaomi почала розвивати роздрібну торгівлю. За кілька років, виробник відкрив понад 1000 фірмових магазинів у Піднебесній, а також за допомогою партнерів розвинув мережу монобрендових салонів в інших країнах.

Завдяки впровадженню нової стратегії, у 2017 році, Xiaomi увійшла до п'ятірки найбільших світових виробників смартфонів з реалізацією 92.4 мільйонів пристроїв (дані IDC), що на 75% перевищило показники 2016 року.

Сьогодні оборот Xiaomi становить 88 мільярдів доларів. Виробник активно розвиває інші компанії, що входять до екосистеми Mi. Всі вони виготовляють продукцію під своїм брендом, а іноді запускають продукти і разом із Xiaomi. Наприклад, стартап Huami випускає фітнес-браслети Mi Band, а також займається виробництвом своєї серії девайсів Amazfit.

В Україні Xiaomi офіційно з'явилася у 2016 році, реалізуючи продукцію через мережу Алло із дистриб'ютором Цифротех. Зазначимо, що постачанням та сертифікацією пристроїв Xiaomi з 2013 року займається NIS/mi.ua.

Свій восьмий день народження Xiaomi відзначила запуском глобальної акції Mi Fan Festival, яка передбачає знижки та сюрпризи для покупців. Так в магазинах Алло можна купити смартфон із фітнес-браслетом Mi Band 2, у подарунок. Крім того, розігруватимуться різні призи.