Перейти до основного вмісту

Як і коли було відкрито перший Apple Store

Усім шанувальникам техніки Apple цікаво, як і коли було відкрито перший Apple Store.

Короткий екскурс в історію Apple Store:

До 2000 року Apple продавала або давала під реалізацію свою продукцію іншим роздрібним магазинам техніки. Джобсу такий спосіб збуту своєї продукції ніколи не подобався. Коли iMac ставлять на одну полицю з HP або Compaq, більше того, коли продавці-консультанти починають зважувати добрі та погані сторони комп'ютерів конкурентів.

Для поціновувачів яблучних аксесуарів не повинно бути інших комп'ютерів думав Стів. Плюс це дуже погано позначається на бренді та статусі комп'ютера для обраних. Ще в 1999 році Джобс почав подумувати над створенням магазину Apple, де будуть продавати тільки їхню продукцію.

Перший крок до Apple Store:

Коли Джобс порушив це питання на раді директорів, негативно відреагували більша половина зали. Паралельно, на той час розорилася компанія Gap, яка зробила мережу магазинів комп'ютерів. Стрижня Gap стратегії було створення магазинів за межами центральної частини міста, де оренда набагато нижче. На думку Джобса, це було їх і помилкою. І, звичайно ж, знак для дій. Стів заявив, що Apple зробить красивий магазин, що зачаровує, який буде знаходиться в самому центрі кожного міста. Клієнти зможуть розглянути всі продукти, доторкнутися до них, користуватися і закохатися. Навіть якщо туди зайдуть шанувальники Windows, вони закохаються в наші продукти.

Індивідуальність та неповторність магазинів Apple

Джобс взяв в оренду будинок недалеко від офісу і щовівторка вранці, навідувався туди сам або з близькими друзями. Обмірковував та обговорював усе до дрібниць. Як будуть розташовані полиці, де буде вхід, як будуть представлені продукти з якого матеріалу будуть зроблені столи. Стів Джобс був перфекціоністом і кожну деталь він робив ідеально.

Більше року тривали роздуми та вдосконалення першого магазину. І ось нарешті він показав концепцію раді директорів і більша половина схвалила задум.

Перший Apple Store у США

19 травня 2001 року у штаті Вірджинія, у великому торговому центрі Tyson Corner, відкрився перший Apple Store. Це був витвір будівельного мистецтва. Світле приміщення, гарні столи, висічені з білого італійського мармуру, спеціально привезеного з Флоренції за наказом Джобса, дерев'яний паркет, величезні вікна.

Бажаний успіх кожного нового магазин Епл

За три роки магазини по всьому світу приносили понад мільярд доларів прибутку. То справді був небувалий успіх. Apple Store у Нью-Йорку приносить більше прибутку ніж будь-який інший магазин у Нью-Йорку. За співвідношенням площі та прибутку, це найприбутковіший магазин у світі.

Через 10 років після першого відкриття у світі було більше 300 магазинів з річною виручкою близько 10 мільярдів доларів (дані за 2010 рік). Середня виручка одного магазину 35 мільйонів доларів. Ну як вам? Серйозне досягнення?

За словами Джобса магазини Епл призначені більше для галасу, пафосу та презентабельності продукції. При кожному відкритті магазину відбувається дивний культ, люди з інших країн приїжджають, ночують перед входом, щоб зайти першими до цього "храму". Apple завоювала своїх шанувальників хорошими продуктами, найкращим софтом та ідеальним сервісом.

Стів Джобс вперше представляє відкриття Apple Store:

Якщо ви знаєте англійську мову, вам буде цікаво!